laupäev, 22. september 2007

Keha tunnetamisest

Mu mees narritab vahel, et ma käin joogas mõnusasti pikutamas. Seda ka, ei saa salata. Ongi mõnus natuke aega lihtsalt olla, teades, et keegi ei saa tulla mult midagi tahtma. Minu jaoks on joogas põhiline õppida oma keha tunnetama. Suur tüdruk ka ju juba, ammu oleks aeg.
Oma keha tunnetamist peaks kuidagi ka lastele õpetatama. Või pigem ehk jätma valed asjad õpetamata. Mõtlen selle kehalise kasvatuse tunni peale, mida siin nädal tagasi kirjeldasin. Ja aeroobika peale mõtlen ka. Noori tüdrukuid õpetatakse oma keha liigutama kiiresti muusika järgi. See on nagu mingi kuulekuseõpetus: väljast tulev korraldus, muusika oma pealesuruvate rütmidega, mis mõjuvad nii südametegevusele kui igale poole mujale. Naistel on niigi kalduvus liigsele kuulekusele. Siis veel selline sport ka. Ma arvan, et sel on suur mõju ka noore inimese õrnale kujunevale hingele. Aeroobika, nagu ka showtants jt sellised rivistab nende ainulaadse, kuid veel selgelt välja kujunemata isikupära liialt selgelt ühte ritta, eristades inimest põhiliselt keha paksuse ja pikkuse, mitte tema tegeliku olemuse järgi.
Me peame väliseid tunnuseid kuidagi liiga enesestmõistetavalt olulisemaks kui sisemisi.
Lastele on kirjutatud-joonistatud joogaõpik. Ja tegelikult pole mitte jooga harjutus siin see, mida ma pean kõige olulisemaks. 10aastaselt poisilt oleks mõttetu nõuda innukat joogaharjutuste sooritamist terve kehalise kasvatuse tunni – absoluutselt vastuolus oleks see tema loomulike kalduvustega joosta ja mürgeldada. Pean põhiliseks mõtteviisi: oma kehale lähenemist tunnetusega. Pallimängudes võib ka pöörata tähelepanu visketehnikale ja seejuures sellisele tehnikale, mis kehale kõige parem on. Meie noored sportlased on alailma vigastatud. Kas ei viita see keha tundmise puudulikkusele? Võib ju öelda, et spordis teisiti ei saa. Vähemalt harrastusspordis peaks see olema enesestmõistetav – liikuda nii, nagu keha jaoks on parim. Igal alal. Ja harrastussport võiks olla iseenesestmõistetavalt elu osa – olekski, kui lastel lastaks rõõmuga liikuda ja seda soovi mõistlikult, tundlikult ja teadlikult suunataks. Tipp Ja Täpp

Kommentaare ei ole: