esmaspäev, 13. august 2007

Lasteaia kvaliteet

Hariduse hinnast on rohkem rääkima hakatud, põhiliselt siis õpetajate palgast. See on hea. Ma arvan, et ka lasteaia pearaha peaks tublisti tõstma. Väike pearaha tingib lasteaia, nagu ka kooli kehva kvaliteedi.
Miks ma arvan, et lasteaias on selle pearaha eest raske kvaliteetset hoidu pakkuda? Sellest pearahast tuleb väike palgafond ja väikese palga eest võib, kuid ei pruugi leida motiveeritud töötajat. Tallinnas oli veel paar aastat tagasi õpetaja abisid, kes töötasid miinimumpalga eest (ma kardan, et see pole muutunud). Viis päeva nädalas.
Aga ka õpetaja abi on inimene, kellel on oma inimlikud vajadused. Süüa-juua ja üüri maksta. Ka õpetaja abil võib olla lapsi. Ja võib mitte olla meest, kes toetaks. Riiklik tugi on tilluke nii üksikemale kui lesele. Sellise palga eest pole võimalik oma elementaarseidki vajadusi rahuldada.
Rahuldamata vajadustega inimene võib kibestuda. Kibestunud inimene ei peaks laste ees olema. Aga kibestumata inimest pole võtta. Õnnelikud ja endaga rahul olevad inimesed, kes sobiks laste ette, on valinud töö, mille eest makstav tasu võimaldab neil oma vajadusi rahuldada.
Väike pearaha on paljude hariduse hädade allikas.
Rahvastikuminister Urve Palo artikkel Postimehes.
Tipp Ja Täpp

Kommentaare ei ole: