pühapäev, 15. detsember 2013

"Kristina"

Waldorfi põhikooliosa keskmistes ja vanemates klassides jutustatakse mh tuntud või eriliste saavutusega inimeste elulugusid, et inspireerida lapsi oma elus sihte seadma ja samas anda ka teadmisi selle kohta, kuidas ületada ette tulevaid takistusi. See on üks tore viis elust õppida. Olen ise ka neid lugusid nautinud ja tänulik selle eest. Ma arvan, et häid elulooraamatuid ei ole kunagi liiga palju.

"Kristina" on raamat, mille ise läbi lugesin ja mida hea meelega tütrele soovitasin (kuigi raamatukogust koju tõi selle küll isa). Mulle meeldib see raamat kui lugu pühendumisest ja sellest, kuidas oma eesmärke saavutada. Midagi väga uut seal polnudki – ma olen ikka huviga tippsportlaste kohta ajalehest lugenud, mind need lood inspireerivad. Kuid raamat on isiklikum, sisukam ja terviklikum (ja viskab mõrusid tilku ka meedia meepotti, just sellel samal pealiskaudsuse teemal, aga mitte ainult).

Ja eks selles avameelses raamatus ole ka tippspordiga (ma arvan, et mistahes tippsaavutusega) kaasnevatest raskustest juttu. Keskpäraste inimeste kadedusest ja väiklusest, hoolimatusest ja pealiskaudsusest, millega tippu pürgija peab igal sammul kokku puutuma. Tipptasemel tulemuse jaoks peab kogu keskkond olema tipptasemel. Ja enamik meist on ju keskpärased, kõik ehk siiski mitte nii väiklased ja kadedad, aga natuke ikka seda ka, mina küll. Minu empaatiavõime sai igatahes arenguks tõuke, kui lugesin kannatustest, mida konfliktijanus meedia Kristinale asjatult on põhjustanud. Eks ma isegi ole sedamoodi kellelegi haiget teinud. Tavaliselt kannatanul pole sellist võimalust oma tunnetest tagasisidet anda.

Nähtaval kohal inimene peab leppima ka sellega, et temast avalikult meedias kirjutatakse ja seejärel peab ta toime tulema selliste kirjutiste kujundatud suhtumistega. Kusjuures mingi otsake on ikka inimeses endas ka kinni. Kõik su vead ja puudusekesed kistakse avalikult nähtavale, nii et tippvormiks treenimise kõrvalt tuleb aktiivselt tegelda ka hingesortimisega. Minu meelest paneb see (noorele) inimesele meeletu koormuse ja pinge peale. Aga eks olümpiavõitjateks saavadki need kõige karastunumad inimesed, kelle tahe kõigis katsumustes vastu peab. See ehk seletab ka keskpärasuse laia vohamist: mina nt ei igatse sellist pinget ja survet. Ei otsi sellist karastust.

Ja need ülemaailmselt avalduvad inimliku suhtumise probleemid väljenduvad ka dopingu valdkonnas (nt väikeriik vs Norra), rahaolukorras, koolis, üldse kõiges ja igal pool... Meediaga nii tihedalt seotud inimese teemaderingides on suhtumisprobleemid väga olulisel kohal (kuidas sees, nõnda väljas), sest iga suhtumise taga on tegeliku elu olukord. Minu meelest puudutavad need suhtumised absoluutselt iga inimest, kes midagi arvab või meediat tarbib. Nagu ka kõik meie suhtumised lähevad tagasi maailma ja hakkavad seal oma tegusid tegema.

Mis selle blogi teemasse puutub, siis Kristina vanemate pühendumus äratab ka imetlust: elada aastaid tütarde nimel ja loobuda oma võimalikest saavutustest. Ma lugedes ikka endamisi lootsin, et Kristina ema ja isa on oma elu väikseid rosinaid ka leidnud selles lõpmata lastele pühendunud elus. Ma miskipärast tõrgun mõistmast, et laste saavutused võikski olla kõik, mis täiskasvanud inimesele rahuldust pakkuvaks eluks vaja. Aga võibla see on taaskord üks keskpärasuse ilming.

Tütar kui kirglik suusahuviline luges ka ja talle suur osa sellest meeldis. Tegelikult sobib see raamat minu meelest mistahes spordist huvitunud inimestele, vast eriti vanuses 12–18. Nagu Kristina Šmigun-Vähi ise soovis, aitab see ehk meil oma elus raskustest võitu saada ja ikka visalt oma unistuste poole liikuda. Olgu meil edu ja õnnistust sel teel!

Suusatamisest olen kirjutanud varem siin.

TJT

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu meelest pole mõtet tippsporti ega sportlast samuti küll promoda hoolimata sellest, et on meie riigile head tähelepanu toonud, sest see hind on ikka liiga kõrge. Ausal teel, ilma dopinguteta pole see võimalik, kuigi keegi ju sellest vabatahtlikult ei räägi. Üldse, igatsugu edulugudes on pahatihti märkimata jäänud hind, mis selle eest makstakse ja kui palju ennast ohverdatakse mõtettult ebajumala teenimisele.

Laps Eestis ütles ...

Aitäh sisuka kommentaari eest! Ma olen täiesti nõus, et tippsporti pole mõtet promoda ja ega see raamat tippsporti ei promogi. Mina tunnen ainult kaastunnet nende suhtes ja loodan, et minu lapsed ilmaski sellele teele ei tiku. Igaks juhuks sean ise ka väikseid takistusi. Hästi öeldud, et see on ebajumala teenimine.

Tippsportlane on eraldi nähtus. Inimene, kes on valmis sellist hinda maksma ja sel moel kõigest loobuma (saadud raha eest ei osta kodu, vaid järgmise treeninglaagri sportlasele ja abiväele), on minu jaoks huvitav. Ja eesmärgi valib ju igaüks ise. Meil on igaühel valida ka Jumalat teenida ja selle läbi kaasinimestegi elu rikastada. Eesti ei ole veel valmis ja läbini õnnelik. Meil ei ole veel selliseid koole, nagu minu meelest võiks olla ja kusagil juba äkki ongi. Keegi hoolitseb erivajadustega lapse eest (andekad lapsed on ka erivajadusega - ande eest tuleb hoolt kanda iga päev noorest east alates ja seegi on väljakutse, kui vanemal napib teadmisi ja oskusi), kellelgi on meditsiini arusaamaade järgi ravimatu haigus tervendada. Rääkimata üldisematest olukordadest vanainimeste, töötute, "mahajäänud" piirkondade arengu vms suurte teemadega. Unistuse teostamiseks valib igaüks ise või siis mõni asi justkui antakse ülevalt poolt teha. Ja mõni sedalaadi pingutus on minu jaoks võrdne olümpiavõiduga - nt Maarja küla või Camphilli küla rajamine ja edendamine. Takistused on ka ühed ja samad kõigil inimestel ja see raamat toob mõnedki neist nähtavale.

Oudekki ütles ...

Minu arvates Kristina raamatus oli väga selgelt see hind välja toodud, mida maksma peab... See, et sa näed unes, kuidas sa kaasvõistlejat kägistad? Suhteliselt suur hind, peaks tunnistama. Ja muud asjad ka, see on väga hea hoiatusraamat vanematele, et "kas sa ikka tahad, et su laps tippsporti teeks?" Nii ilu kui valu on kirjas.

Mis puutub dopingutesse, siis mulle tundub usutav Kristina enda põhjendus, et "kui ma oleksin dopingut kasutanud, kas te arvate, et mulle oleks tõesti vastast olnud".

Aga mis puutub "laste saavutuste nimel elamisse" - aga Kristina saavutused olid ju vanemate omad ka. Treener on olümpiavõidus väga suur osaline, õpetaja saavutus ongi ju see, kui õpilane on edukas. Ja mõlemad Kristina vanemad olid ju just õpetaja rollis. Kui see ongi sinu kutsumus, siis see pakub sulle ka rahuldust...

Laps Eestis ütles ...

Mina ka usun - selle avameelse raamatu põhjal, et ta ei tarvitanud keelatud aineid. Ta tegi hullu trenni lapseeast saati, pidevalt ja nõrkemiseni. Pluss see, mis trenni alla ei käinud nagu paarikümnekilomeetrised rattasõidud "sinna ja tagasi".

Samas oleks suht närune amet olla ka sellise sportlase ema (isa), kelle lapsest väga paljud arvavad, et nagunii ta midagi kasutab, "sest ilma dopinguta see pole võimalik". Tegelikult kehtib see ju mistahes tippedu kohta. Mina ka tean, et paljud Eesti edukad ärimehed kasutavad keelatud võtteid (vast ikka mitte kõik, kuigi see oleneb piiri tõmbamise kohast). Seepärast on väline edu ikka väga kahtlane kraam.

Mis tähendab, et tore on olla "tavaline" - mis on otsetee keskpärasusse. Suhtumised on ikka jalus, kuhu ka ei vaataks.