pühapäev, 19. märts 2017

Treeneri sugu


Mulle meeldiks, kui poiste treenerid oleks mehed ja tüdrukute treenerid oleks naised. Kui sood lähevad risti, tuleb kergemini mingi „kala” sisse. Kui poisse treenib naine, siis tundub minu jaoks selles mingi ebaloomulik element, et naissoost isik käsutab meessoost isikut. Trennis tundub käskimise olukord ju kuidagi vältimatu, see ongi asja mõte, et tehakse mingit pingutust nõudvat tegevust ja otsustab-vastutab vanem isik, treener. Ise ennast käskida on vahel liiga raske, kui tegemist pole just Pipiga, aga tema ongi maailma kõige tugevam tüdruk. (Ma palun küll vahel mehelikku abi mõne toimetuse juures, aga meest käskida? Mina ei taluks seda ka, kui mees mind käsiks. Samas lapsed pole veel selliseks koostööks valmis nagu täiskasvanud.) Paremad naistreenerid suudavad selle vastuolu positiivselt lahendada, aga kõik siiski mitte.

Meestreener tüdrukutel tundub mulle jälle teistmoodi ebamugav. Ma olen kuulnud täiskasvanud naiste jutte sellest, kuidas meestreenerid neid on omal ajal sooliselt pinnalt / seksuaalse alatooniga kohelnud ja see tundub ka vastuvõetamatu. Enesestmõistetavalt ei tohi keegi tüdrukut puudutada ega kõnetada viisil, mis talle ei sobi, aga trennis lähevad need asjad vahel käest ära. Mõnel on läinud.

Võib küll olla, et ma siin olen mingite soorollide kammitsas, aga üldiselt tundub lihtsam, kui peamine suhtlus toimub endaga samast soost isikutega. Teisest soost isikutega tekib kergesti mingi muu plaan juurde. Ja mulle tundub väga oluline, et laps ja noor saaks üles kasvada enda ja teise sugu austades, see on hilisemate edukate partnerlussuhete alus.  Sellelt vaatekohalt oleks võib-olla koolis ka hea, kui õpetaja oleks õpilasega samast soost (kas see vähendaks poiste väljalangevust?), aga see tundub praegu täitsa teostamatu, nii et pole mõtet nimetada.

TJT

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga kas ei oleks loogiline, et see nn austus tekib lihtsamini siis, kui sul on teise sugupoole erinevate isenditega olnud ka mingisugune varasem kontakt enne ise suhte loomist ja sa tead, mis on austamist väärt ja mis mitte?

Laps Eestis ütles ...

Tundub loogiline. Elus on neid loogikaid, mis paralleelselt ja lõikuvalt toimivad, omajagu. Samas kui keskkond on mingit pidi vildakas, võtab laps ja noor seda vildakust normaalsena.

Sama loogiline on minu meelest see, et võimupositsioonilt seksuaalse alatooniga suhted avaldavad hilisemale suhete kujunemisele mõju. Treener on treenitava suhtes võimupositsioonil. Samas võivad muidugi ka tüdrukud ise äärmiselt ahvatlevalt käituda. Kui tegemist on noorte meeste ja teismeliste tüdrukute ja kehalise tegevusega, siis soojätkamise tung varjutab mõnikord mõistuse ja tulemused ei ole need, mida tahaks. Ma ei heida ette, ma lihtsalt ei tahaks ise sellises olukorras olla.