esmaspäev, 14. oktoober 2013

Brežnev elab ikka veel



Laps  tahtis müslit ja võtsin siis kapist ühe paki (mina neid sinna ei osta, aga kuidagi mõni sinna vahel ikka satub) ja andsin talle. Mõni aeg hiljem teises toas toimetades tundsin tugevat pulgakommi lõhna. Küsisin, kas ta sööb kommi. Laps vastas, et ei, müslit näris äsja köögis. Vaatasin siis seda pakki lähemalt. Igasugu jama täis, sünteetiline maasikamaitseaine oli ilmselt see, mille peale minu nina häirekella hakkas lööma (paki peal olid ilusad kuivatatud maasika tükid – neid ju ikka tahaks anda). Ohkama võtab. Nii raske on poest puhast toitu leida. Kui  ei uuri, saad kindlasti brežnevi pakikese: lisaks sellele, mis pildi  peal, veel peoga jama ka kaasa.

Vähemalt siis rõõmustasin taaskord toidukuivati üle, mille hiljuti perele kinkisin. Sellega saab puhta köögi- või puuvilja ära kuivatada. Sebimist on, aga ilmselt tuleb  ka müslit hakata ise tegema. (Jah, eks ole kallimaid ja vähemate lisanditega tooteid kahtlemata ka, aga kohati mul on raske usaldada ka nende kvaliteeti  ja kahtlaste ainete sisaldust). Praegu nt sain hulga pirne. Kastidega. Osa tegin toormahlaks, jääkidest teen homme karaskit (lisaks tavalisele taignale segan sisse mahlapressimisjääke, õunapressjääkidega tuli karask küll väga hea, pirni puhul pole magusat  vaja enam lisadagi). Tuleb selline rustikaalne plaadikoogilaadne asi, lihtne teha ja meile maitseb. Muist pirnijääke külmutasin järgmise karaski jaoks.

Eks elatud ole igasugu  aegadel, peaasi, et rõõmus meel ja leidlikkus alles jääb. Kõike kaunist!

TJT

Noorematele teadmiseks, et nõuka ajal oli kombeks asutustes jagada selliseid toidupakke, kus  lisaks poolele kilole viineritele oli ka mingi jama hulgas või head raamatut sai tellida koos NLKP kongressi väljaandega. Nii et ostsid sooovitud asja ja pidid maksma ka jama eest. Selline nõuka aeg on meil nüüd ringiga tagasi, ainult tarbetute  või lausa tervistkahjustavate lisandite mõte on veidi teine. Aga ainult veidi.

Kommentaare ei ole: