Viimati tehti kakaoküpsiseid. Tütar vormis taignast kenasid
pallikesi, asetas pannile ja vajutas need lapikuks (või äkki vastupidi?). Hõredalt asetas. Vanaema vaatas,
et ruumi läheb jube palju raisku ja nihutas neid lähemale. Tütar ütles, et las
olla hõredamalt, sest nad paisuvad ja võivad servast kokku puutuda. Vanaema arvas,
et sellest pole midagi, kui puutuvad, tema on valmis need ära sööma, mis on
servapidi kokku läinud. Tütar arvas, et see ei lähe, kõik peavad ilusad olema
ja vanaema ei peaks ka kõverikke sööma. Pandi siis ikka hõredalt.
Minu ema ja ka minu jaoks pole sellised asjad nagu küpsise
täiuslik kuju kuigi tähtsad, meil on pigem selline praktiline
suhtumine, et hoiame panniruumi kokku ja paneme kõik küpsised ühele pannile. Tütar
on isaliinist pärinud või üle võtnud suhtumise, et kui midagi teed, tuleb seda
teha täiuslikult. Kui tal mõni küpsis tuleb veidi-veidi ebatäiuslik, siis need
ta sööb ise ära. Mulle annab ainult kõige ilusamad: tohutu armastusega tehtud
väga ilusad küpsised, mis on keskendusega taldrikule asetatud ja pidulikult mulle ulatatud. Endale
jäävad need mõned üksikud veidi vähem ilusad, aga ka ikka täiesti korrektsed
võrreldes sellega, milliseid muretuid vabakäetooteid mina endale lubaks.
Kui ma varem lugesin raamatutest, et ema annab lastele kõige
ilusamad ja paremad söögipalad, siis mulle tundus see mingi haleda
eneseohverdusena või enda mitteväärtustamisena, et endale jäävad need äbaramad, lopergused või kandilise servaga või
mis see iluviga siis parajasti ka poleks. Umbes, et ei hooli endast. Mina teen
ikka vaba käega, nagu juhtub ja võtsin ikka endale ka täitsa ilusaid ja keegi
sõi need ebatäiuslikud ka ära. Polnud häda midagi. Nüüd, kui ma olen seda
protsessi mõne aasta kõrvalt jälginud ja selle üle mõtisklenud, on mu suhtumine
muutunud. Kui mu tütar algusest peale teab, et tema sööb ära kõige koledamad,
siis ta teeb algusest peale ainult väga väga ilusaid. See annab erilise keskenduse
ja muidugi ka erilise tulemuse. Ma hakkan nüüd ise ka nii tegema. Natuke juba
teengi. Palju õnnelikum on alul teha ja pärast kasutada. Just selle keskenduse jagu, taevalikule ilule pühendumine annab õnneliku tunde. Praegu mulle tundub, et just nii saab ennast ja teisi tõeliselt väärtustada.
Hiljem lisatud. Aga ega elu alati nii lill ei ole. Nt valmistasin pühendumusega kalasuppi: tõin turult eriti värske haugi ja pundi värsket maitserohelist, rookisin, valmistasin eriti maitsva supi, serveerisin nii kaunilt kui oskasin ja siis ta leidis sealt midagi, mis meenutas kala silma. Lähemal vaatlusel osutus see miski küll valge pipra teraks, millel väike ümmargune rõngas kaunistuseks peal. Aga suppi enam süüa ei saanud, kui selline mõte on juba peast läbi käinud. Vaarikamoosi ei söödud vist paar aastat, kui sealt kunagi üks väike vaarikauss vastu oli vaadanud ja nüüdki kõlbab see ainult moosijoogi tegemiseks.
TJT
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar