pühapäev, 6. jaanuar 2013

Unised pühad



Nüüd saavad need siis läbi, seekordsed jõulupühad. Teistmoodi olid, kui muidu. Võiks öelda, et kulgesid loiduse tähe all.

Juba pühadevalmistused olid nõrgad. Polnud seda indu, mis muidu. Ega tulnudki. Eelmistel aastatel ma olen ikka hiljemalt novembri alul pihta hakanud (või vähehaaval ka veebruaris), siis on hea rahulik ja poodide helitaust ei häiri. Detsembri alul, kui kingid koos ja saab rahus kodus pühi pidada, olen hoole ja armastusega pakkinud – ikka et küünal ja muusika ja sätin ja valin ja oma väiksed mängud sinna juurde, et kellele kui dekadentlikult või kitšilt või kuidas, aga mingi sisu ja vormi ja isiku teema iga paki juures. Nüüd lihtsalt tegin ära nagu liinitööline. Isegi plaadi- ega raamatupoodi ei mõistnud suuremat nautida. Selliselt ei ole tore. Kuigi midagi just katki ka polnud. Lihtsalt üks töö. Isegi teiste peredega arutasime, et kingindust tuleks koomale tõmmata, neil oli ka kuidagi tüdimus kallal. Praegu jäi küll peale, et lapsed on veel väikesed. Ja mõni vist nii suureks ei kasvagi, et häid uusi asju ei tahaks.

Pühad olid meil seekord üsna tõbised. Mõlemal lapsel oli vahepeal palavikku ja muidu jõuetust, nii et kuhugi loodusse me ei jõudnudki. Aga üldiselt nad olid rahul, said palju külas käia, kui jaks kandis. Magamise rekord oli 14 tundi, selle vanuse kohta ikka saavutus. Mina käisin siis Valguse Ruumis tantsimas. Ma lihtsalt pean liigutada saama, muidu jääb sisemine sodi ringlusse ja sellest hakkab nii paha, et lähen ussiks ära. Täishead emad on põhiliselt ikka muinasjuttudes. Tavalised emad vajavad neidsamu asju, mis teisedki inimesed. Aga kui tass täis, siis nad saavad ka ikka enam-vähem kenad inimesed oldud. 

Seda jõudsin ka imestada, kuidas ümberringi inimesed on muutunud. Need ka, kellest arvasin, et nemad küll enam ei muutu. Ikka on muutunud. Nt ei sukeldu enam üldse virinasse, kuidas miski Eestis on halvasti. Kuigi objektiivne olukord pole muutunud. Lihtsalt nendivad tõsiasja ja võtavad uue teema. Oi, see tegi palju rõõmu! Ja lausa mitu inimest rõõmustas mind oma uue heledusega. See vist ongi see kiidetud hea uus maailm.

Head uut aastat ja täis tassikesi!

TJT

Kommentaare ei ole: