kolmapäev, 2. märts 2011

Lättes avatud uste päev

Praegusel ajal on waldorfkoolides lahtiste uste päevad. Kel huvi, võib kaema minna.
Lätte üritused on toredad olnud, olen vahel käinud. Ka siis, kui pole oma last sinna viimas olnud, lihtsalt huviline võib ka olla. Ja need viltimise töötoad on mõnusad. Kus ma muidu viltida saaks, kui mitte sedasorti üritustel. (Kodus viltimiseks pean käima juhendusi küsimas - ja ikka samadelt inimestelt.)

TJT

Olete oodatud külalisteks Erakooli Läte avatud uste päeval, mis toimub 11. märtsil
aadressil Kruusa tn. 23, Keilas.

Kavas:

15.00 Laste loomingu näituse avamine
15.30 Tutvustav ringkäik koolimajas
16.00-17.30 Kevadet ootav viltimise töötuba
17.00 Tutvustav ringkäik koolimajas
18.00-18.30 Erakooli Läte õpilaste kontsert
19.00-20.30 Loeng lastevanematele „Kool kogukonna südameks“
15.00 -21.00 Avatud kohvik vanemate küpsetatud hõrgutistega ja lastehoid.

Keila lehes ilmus selle kohta selline lugu.

Lahtiste uste päev Erakoolis Läte

Pea kõik külastajad lahtiste uste päeval olid lapsevanemad, kelle lastel seisab ees kooliminek või kooli vahetus. Huvilisi oli Keilast ja Keila ümbruskonnast Tallinnani. Sissetulekuaulast sai kaasa võtta Lätet tutvustavat infot.

Lahtiste uste päeva üritustena korraldas Erakool Läte oma õpilaste loomingut tutvustava näituse, viltimise töötoa, kohviku ja kontserdi. Üritused leidsid aset erakooli ruumides Kruusa tänaval, Rukkilille lasteaia ühes tiivas. Ürituste korraldajateks olid erakooli enda lapsevanemad, kes kandsid kaelas silti kirjaga “Läte”, vastasid külastajate küsimustele ja vahetasid muljeid.

Näitusel oli välja pandud kooliõpilaste joonistusi ja töövihikuid. Erakooli Läte tegevus põhineb waldorfpedagoogikal. Õpilaste joonistused ja vihikud andsid aimu, kuidas õppetöö sellises koolis toimub. Joonistustel oli kujutatud muinasjuttude teemasid ja tähtpäevadel korraldatud üritusi. Mitmed näitust külastanud huvilised märkisid, et pildid on fantastilised. Kohvikus pakuti kehakinnituseks erakooli lapsevanemate valmistatud salateid, võileibu, kooke ja jooke. Einestada sai kohapeal laua taga istudes. Toidul olid juures hinnasildid. Kogutud raha läheb erakooli tegevuse toetuseks.

Viltimise töötoast vaimustusid eelkõige koolieelikud lapsed. Juhendajate käe all valmistasid lapsed villast värvilisi looma- ja linnukujusid, nimetähti ja muid kujundeid. Viltimine köitis lapseeas külastajaid märksa rohkem kui nende vanemaid, mistõttu viltimise töötuba toimis lastehoiuna, kuigi lastehoid oli korraldatud omaette eraldi mänguasjade ja pildiraamatutega varustatud ruumis.

Lahtiste uste päeva külastanud lapsevanemad ja huvilised said Erakooli Läte ruume ja üritusi uudistada erakoolis ringi jalutades. Haridus- ja kultuuriselts Läte juhatuse esimees Urmas Keller tegi külalistele ringkäiku ning tutvustas waldorfkooli toimimispõhimõtteid. Külastajad said ülevaate kooli ajaloost, tulevikuplaanidest ja õpilaste koolipäevast. Lapsevanemad, kes nägid võimalust oma last järgmisel õppeaastal siia kooli panna, täitsid kohapeal avalduse.

Külastajaid huvitasid väga riikliku üldhariduse ja waldorfhariduse erinevused ja sarnasused. Korduvalt küsiti erinevate koolituspõhimõtete omavahelise sobivuse kohta, et kui kerge või raske on lapsel tavakoolist waldorfkooli minna või vastupidi. Läte juhatuse esimees Urmas Keller vastas, et õppekava on kõigil Eesti koolidel ühtemoodi kinnitatud ja ükski kool ei tegutse koolitusloata. Selles mõttes on erinevatel koolidel ühisosa olemas.

Erakooli Läte lahtiste uste päeva kavasse kuulus kontsert kooli saalis, kus kooli õpilased esinesid laulude, luuletuste, kandle- ja flöödimänguga. Lapsed õpivad esimesest klassist peale mõnda võõrkeelt, mistõttu laulud ja luuletused olid mitmes keeles. Lisaks lastele esines kontserdil kooli lapsevanemate kandlekoor, mis plaksutati koguni lisalugu esitama.

Kommentaare ei ole: