Ma teen õuna- ja pirnikeedised üldse ilma magustajateta,
sest kuldrenett ja pirn on niigi magusad ja heas keldris seisavad keedised aprilli
lõpuni – need moosid tehakse sügisel, kui ongi juba jahedam ja kelder on ka
natuke jõudnud maha jahtuda. Valget klaari keedan-küpsetan ka, aga nii vähe, et
see on kuldreneti ajaks juba söödud. Pohl aitab õunu-pirne säilitada. Vaarika-
ja mustsõstramoosidesse ning ploomimoosi panen osalt steviat, sest vaarika,
mustsõstra ja ploomi tugev maitse varjutavad stevia maitse ära. Mulle tundub
stevia mõju neutraalne. Natuke panen suhkrut ka, sest eks me seda ju talvel
tahame ikka ja parem siis juba süüa suhkrut moosi sees kui poekommis. Maasika
keedumoos on seni olnud ainus, mis saab ainult suhkruga magustatud ja siis
mitte pooleks, vaid umbes kilo suhkrut nelja-viie kilo maasikate kohta, mulle
tundub piisav ja eks seda moosi võib siis lusikaga süüa, palju tahab, äkki mõni
kasulik aine tuleb ka kaasa. Toormoosid on kõik ilma suhkruta. Neid kasutatakse
peamiselt smuuti valmistamiseks ning magusast õunamahlast ja banaanist piisab
täiesti. (Suhkrut ma ise üldiselt ei taha, peagu suhkruvaba elu annab hoopis
teise, palju kaunima ja kvaliteetsema tunnetuse võimaluse, ja nii juba palju
aastaid.)
Mina teen koogid, nii pannkoogid kui muud, enamasti ilma
suhkruta, magustamiseks on soojale pannkoogile peale määritav mesi või moos. Kohupiimakoogis
on natuke palmisuhkrut, aga soovijad söövad seda ka mee või moosiga. Mulle ja
tütrele maitseb hästi selline maius, kus leotatud seemned-pähklid purustatakse ja
segatakse kookosrasvaga, seda ma magustan leotatud datlitega. Muidu meile
datlid eriti ei meeldi, aga selles ühenduses sobivad. Tütar minu nisu- ja
suhkruvabade kookidega ei piirdu, tema küpsetised on ikka need klassikalised. Eks
ta sööb vahel suhkruga poekomme ka, aga kui see on ainult vahel, siis tundub,
et ta keha tuleb sellega toime. Meie lastel üldiselt ei ole immuunsusega
probleeme, viirushaigusi põetakse harva ja kergelt ning ma pean seda osalt just
teadlikuma söömise teeneks.
Kommi pakun umbes kuus nädalat talvise pööripäeva ümber,
šokolaadi kingitakse lastele vahel ikka, nt tunnistuste jagamise aegu ja vahel
muidu ka, aga nad söövad selle ära pikema aja jooksul vähehaaval, nii et
sellest nähtavat jama eriti ei ole. Pikematel loodusepäevadel on ka mingi
suhkruga maius tavaliselt kaasas, pigem šokolaad, aga kuidas juhtub. Midagi magusat
igatahes on ja alati ei satu see kõige tervislikum valik olema.
Peamiselt me joome vett ja taimeteed (mõnikord meega), vahel
juuakse ka piima ja õunamahla. Limonaadi ega suhkruga siirupijooke pole kunagi
valikus olnud, välja arvatud paaril laste sünnipäeval. Kui see on eluaeg olnud
normaalsus, siis nii lihtsalt on ja ei tulegi pähe muud tahta. Eks nad teiste
sünnipäevadel ka on vahel limonaadi joonud ja las nad siis rõõmustada selle üle,
kuid meie magusamaias poeg on ka sünnipäevalt tulles suurt janu kurtnud, sest
pakuti ainult limonaadi, tema oleks jooksmise ja müramise peale ikka vett
vajanud ja tundis ennast seetõttu kaunis halvasti.
Kui me tuleme kusagilt
suuremalt peolt ja oleme suhkruga tehtud kooki söönud (jah, mina ka), siis
järgmisel hommikul pakun suhkrupohmaka vastu musta pässiku ehk kasekäsna teed. Minul
taastab see kohe hea enesetunde. Kui kõik need vanainimesed, kes arvavad, et
lastele peab suhkrut andma (sest aju vajab vms), oleks ise kogenud, mis tunne
on elada üsna suhkruvabalt, siis nad jätaks lastele kommid pakkumata. Suhkruga elu
oli vanasti ainus normaalsus, nagu ilmselt ka sellega kaasnev kehvem enesetunne
ja sellest lähtuvalt veel mida iganes (vingumist ja suutlikkuse probleeme nt). Praegu
on õnneks uued võimalused ja ma olen nende eest südamest tänulik ja soovitan
kõigil kahtlejatel ise oma nahal ära proovida, kui hea võib ka elu olla (see
küll ei tundu nii esimestel kuudel suhkrust võõrutamise ajal).
Kõige suurem viga, mis ma laste toitmisel olen teinud, on
ilmselt see, kui panin poja pudrule titana suhkrut ja kujundasin tal sellega
suhkrusõltuvuse. Ma soovitaksin sellist tegu
kõigil vältida. Ma annan endale selle rumaluse andeks, eks mul olnud väga vaja
teda osaliselt võõrutada ja tol hetkel ma seda paremini ei osanud. (Mul oli
rinnapiima palju ja seda tuli hooga, lapsed üldse ei tahtnud mitte mingi lisatoidu
peale minna, aga aastaid suurte / aktiivsete laste imetamist on emale kurnav;
esimese lapsega olin kannatlikum, aga teisega mitte nii väga ja rinnapiima
pärast tülitsemist ma ka välja ei kannatanud.) See poja praegune mõningane suhkrusõltuvus
on vahel lausa tülikas, sest suhkrusöömine toob tal käitumisprobleeme. Nüüdseks,
11-aastaselt ta on õnneks sellest ka ise tunnetuslikult aru saanud ja valib
enamasti teadlikult mee, aga muidugi mitte alati.
TJT
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar