esmaspäev, 13. august 2012

Salalaeka mäng


Meie lapsed leiutasid selle mängu ja see käib nii. Üks laps mõtleb välja valikvastustega küsimuse ja sirutab ette kaks kätt, mõlemas on peidus vastus. Teine pakub, kummas käes on tema vastus. Esimene ütleb, milline vastus seal oli ja teine võtab selle lihtsalt teadmiseks. Niimoodi tükk aega järjest üks küsib, võibla lisab vahele mõne kirjeldava lause, et süžee edenemine oleks teisele mõistetav ja teine muudkui vastab jah või ei. Tütar võib vastates isegi raamatut lugeda (ega me nagunii ei jaksa kõiki poja jutte keegi ära kuulata).

Näiteks küsib poeg, kas sulle tuleb vastu kolm kolme peaga draakonit või kas sa saad endale dinosauruse abilise või kas leevike tapab draakonid ära. Ja vastused pihkudes on ei või jah. Tema mängud hakkavad sageli küsimusega, kas sa oled elus või surnud. Tegelaste hulgas on rüütleid ja kuningaid (ja võimalusi kuningaks saada), relvi ja taplusi ja muid põnevaid sündmusi ja kindlasti on segastes olukordades väljapääse ja mängijal abilisi (muidugi, kui tal on õnne valida jah-vastus).

Tütar mängib seda mängu omal moel. Tema küsib tuleviku kohta, kas sa saad heleda või tumeda peaga naise, kas sa saad poja või tütre. Poeg teeb sellest oma tuletise, küsides, kas sa saad lehma või mehe või kas sa saad väikese aia või telgi (ja seejärel: kas aed muutub suureks?). Kas saad poja või siili. Palju loomi hüppab neist küsimustest läbi kõiksugu ootamatutes seostes.

Mõne aja pärast on mu naeratuselihased väsinud.

TJT

Kommentaare ei ole: