teisipäev, 29. detsember 2009

Aasta kokkuvõte

Uus aasta hiilib lähemale. Algul läheb "kõlblik kuni" tähtaeg uude aastasse võipakil, siis munadel, hapukoorel ja lõpuks piimal. Aga enne, kui uus aasta päriselt käes, võiks vana kokku võtta.
Mis halbadesse asjadesse puutub, siis ma loodan siiralt, et 2009 läheb ajalukku kui sajandi kõige lastevaenulikum aasta Tallinnas. Raha võeti ära kõikjalt, mis laste elukvaliteeti puudutab: huviringid, lasteaiad, koolid, nukuteater. Ma siiralt loodan, et jäähallid ikka jäävad avatuks, aga sedasorti asutuste kättesaadavus väheneb tublisti. Ja ma loodan, et kui nüüd ehk on põhi saavutatud, siis edaspidi läheb ainult paremaks.
Kui sellistel arengutel mingeid häid tagajärgi võiks olla, siis võib-olla hakatakse enam ka laste elu sisulise kvaliteedi peale mõtlema. Just igas peres. Ehk mõeldakse eluväärtused enda jaoks läbi ja järgmised KOV valimised tulevad teistsugused. Valijate ootused on teistsugused. Ja poliitikutel tuleb võimule saamiseks nendega arvestada. Ja ehk on siis pärast järgmisi valimisi midagi teisiti. Paremini. (Nojah, sellesse ma ei usu ise ka, kuigi tahaks. Aga ma ei näe praegu muud võimalust ka, kuidas sedasorti asju oleks võimalik muuta. Ehk on see kõigest minu piiratus - et alati kuidagi saab teha kvaliteetseid huviringe kättesaadava hinnaga ka ilma KOV toeta. Aga ikka: kes maksaks siis nt logopeedidele palka?)
Mis peaks selleks juhtuma, et inimeste prioriteedid muutuksid? Kui halb peaks olema, et tekiks muutusi toimepanev igatsus teistsuguste väärtuste järele? Parem elu tuleb ikka ise endale teha, keegi seda kandikul ette ei kanna. Ja lapsed on täiesti sõltuvad täiskasvanutest.
Kuigi ma endale sooviks ka kergemaid aastaid, oli mul isiklikus elus suuremaid ja väiksemaid kordaminekuid. Meelde jäi kohtumisi merega. Aegna saarel käik. Mereteemaline laulu- ja tantsupidu.
Suur muutus leidis aset minu suhtumises kooli. Ma olen sügavalt tänulik kõige selle eest, mida meie tütar on koolis kogenud. Väga väheste eranditega on need rõõmsad ja rahulikud kogemused. Mulle meeldib, et lapsel on koju jõudes kodutööd enamasti tehtud ja õpetaja annab lastele tunnis lisatöid, et kiirematel midagi teha oleks. Ja kui vahel ongi igav, siis meisterdab ta näiteks matemaatika tunni ajal väikese (2x3 cm) raamatukese nukule, 26 lk armsaid pildikesi. Mina tundsin end kahjurina, kui ma tunni ajal kõrvalise asjaga tegelesin (aga tegelesin ikka, kes neid kodutöid oleks kodus viitsinud teha - mitte mina igatahes). Aga tema tundub selle juures rõõmus ja vaba. Ma arvan, et õpetaja lubab tal vaikselt nokitseda.
Ja neil on palju toredaid üritusi. Enne jõulupühi olidki ainult toredad asjad. Minu ajal oli enne veerandi lõppu minusugustel korralikel lastel koolis ainult üks konutamine, sellal kui teised järele vastasid. Aga minu lapsel on ühised lugemised ja piparkoogimajade võistlus jms. Elu on mõne koha pealt ikka väga teiseks läinud, pean vaatama, et oma hoiakutega ajale jalgu ei jääks.
TJT

4 kommentaari:

Tiiu ütles ...

Rõõmuderohket aastat Sulle ja perele!

Laps Eestis ütles ...

Sulle ja järeltulijaile ka palju õnne ja rõõmu, avastusi ja arenguid uuel aastal!

Anonüümne ütles ...

Inimesed nutavad erinevatel põhjustel, kuid nutmine ei lahenda probleemi, ma nutsin päevi ja nädalaid, kui kaotasin oma ema ja mu mees lahkus minust, sest me olime tõeliselt armunud, tegin kõik, mis suutsin, kuid ta ei tulnud tagasi, õnneks sulatan ma väga tugeva ja võimsa jumala suurmehe, keda kutsutakse prohvet Rosoks, kes aitas mul mu abikaasa tagasi tuua ja nüüd kohtleb ta mind nagu kuningas. Kõigist, mida ma selle mehe kohta olen kuulnud, on ta tõeliselt suurepärane suurepärane vaimne jumalamees kõigile, kes vajavad abi. Võtke meiega kindlasti ühendust e-posti teel: priestrosomalia621@outlook.com. või whatsapp +2349066695469.

Willi Marcos ütles ...

Tere, kõik mu suu on tunnistust täis, mulle aitas abi tugev ja võimas jumalamees Priest Roso. Olen olnud 2 aastat abielus ja mu abielu kolmandal aastal oli teisel mehel õigekiri, et mu armuke minust ära viia. ja mu naine jättis mind lastega, oleme kannatanud, kuni kohtan postitust, kus see võimas jumalamees, hüüdnimega Priest Roso, kes on kedagi aidanud, otsustasin talle proovida aidata mul oma naise koju tuua ja uskuda mina, ma saadan talle ja külalisele ainult foto minust ja mu naisest, mis siis? Pärast 24 tunni möödumist, nagu ta on mulle öelnud, tuleb mu naine tagasi koju ja hakkas oma viga kahetsema. Nüüd on mu naine näidanud mulle armastust rohkem kui mul kunagi on, tunnen rõõmu sellest Õnnistatud suurmehest, keda kutsutakse Priest Roso. kõigile, kellel on selline sarnane probleem, ärge kõhelge selle võimsa jumala suure mehega ühendust võtmast, saatke e-kiri: priestrosomalia621@outlook.com või Whatsapp +2349066695469.