reede, 4. märts 2016

Terviktoit


„Inimkonna algus Aafrika savannides oli aegadel, mil toit oli lahja ja magus, söödi seda, mida parajasti õnnestus kätte saada, enamjaolt puuvilju,” alustas Sille Poola oma lapse toidu teemalist loengut. Lahjat toitu võib tänini süüa palju ja ega ennemuistsel ajal seda ju pidevalt saada olnud.

Tänapäeval on lood teised. Toidud on väga palju rammusamad. Külma maa inimestena me tahame süüa nagu meie vanavanemad omal ajal, unustades ära, et tollal polnud siledaid teid ega autosid ega poode. Kõik tuli ise teha ja igale poole minek oli eriti külmal ajal suur energiakulu. Suur petulõks on see, et tänapäeval müüakse poes palju piimatooteid, maitsestatud jogurteid ja kohupiimakreeme, mis maitsevad nagu puuvili, kuid on väga palju tihedama toitainekoostisega. Piim on kontsentreeritud toit, mis on mõeldud selleks, et vasikas poole aastaga suureks kasvaks. Suhkur on veel eriti kontsentreeritud energiaallikas. Sellist toitu süües saab inimesele energiat liiga palju. Ja mis saab ülejäägist? Mitte ainult rasv naha vahele, vaid ka allergia, hüperaktiivsus, diabeet ja paljud teised terviseprobleemid. Laps ei pea nii kiiresti kasvama kui vasikas ja kerge nälja olukorras hakkab keha parandama neid rakke, kus miskit on nihu läinud (kogu aeg miskit läheb, aga keha teeb enamasti selle korda, kui talle võimalus anda). Mulle oli uus teadmine, et laps võib natuke näljas olla. Kui järele mõelda, siis nad tegelikult ju ongi, kui lausa sööma ei sunnita ja lasta neil vabalt oma asjadega tegelda. Tegevus on üldiselt lapse jaoks ju põnevam kui toit. Ja see on normaalne.

Sille Poola loengult lapse toidust jäi meelde, et kõige olulisem on nn terviktoit, ilma koostisaineteta toit nagu porgand või õun. Parem oleks rohkem süüa taimset. Juttu oli ka sellest, et kuigi pakendil on märgitud liha päritoluks Eesti, võib tegemist olla välismaa lihaga, eriti hakklihade puhul. Sest päritolumaa tempel lüüakse peale pärast esimest töötlust.

Kui kevadel on laps väsinud, on tõenäoselt esmane põhjus stress, mitte vitamiinipuudus (eeldusel, et laps saab piisavalt puuvilju ja köögivilju). Stressi mõjul tegutseb keha liiga vähe taastumisrežiimil, vaid on pidevalt võitlusvalmis ja sellega kurnatakse organismi jõuvarud ära, tekib suhteline energiapuudus. Stressi põhjustavad peale kooli-lasteaia kõik eluolulised raskused, vanematevahelised probleemid, rahamured, ühiskonna üldine stress, millest lapsed paratamatult osa saavad. Oluline on hoida stressitase mõistlikult madalal.

Viimasel ajal on pop teema parasiiditõrje. Ühe koolkonna väitel on parasiite kõigil ja kogu organismis, neid leidub ka veres ja mujal, mitte ainult soolestikus. Parasiiditõrje kohta ütles Sille Poola, et ka looduslikud antibiootikumid (sipelgapuukoor, küüslauk) tapavad ka häid soolestikubaktereid (kusjuures head on pigem õrnemad), kuuridena ei ole hea neid võtta, sest headel bakteritel on raske taastuda (puuvili aitab). Aga kui tuleb küüslaugu järele isu, siis muidugi. Keha teab. Tuleb ainult teha vahet naudingule suunatud meele tahtmisel ja keha tõelisel vajadusel.

Sille Poola on juba tükk aega kõige peenemates Ameerika ülikoolides tarkust taga nõudnud ja jagab oma teadmisi päikesetoidu blogis.

TJT

Kommentaare ei ole: