esmaspäev, 1. oktoober 2007

Lihtsaid mänge lapsega

Võibla peate kusagil vaikselt ootama ja laps hakkab nihelema. Ehk on käepärast mõni tasuta ajaleht või reklaamtrükis? Siis võib mängida piletite tegemise mängu. See käib nii. Kordamööda rebite selle paberi küljest ühe riba või tüki ja ütlete, mis pilet see on. Näiteks söömise, puulehtede langemise vaatamise või kojujõudmise pilet. Hingamise pilet. Ajalehe lugemise pilet ja loomaaias karu vaatamise pilet. Uksest sisse ja pärast jälle välja astumise pilet. Muudkui kordamööda ütlete ühe pileti sisu. Pärast korjate kõik kokku ja panete koos prügikasti.
Võibla mõni teine kord laps tahaks kangesti joosta ja vanem ühe koha peal olla, ehk miskit töödki teha. Siis võib vanema juurde panna ühe karbi. Ja teise karbi sealt hästi kaugesse kohta. Laps ja vanem saavad peotäie ühesuguseid asju. Vanem paneb karpi näiteks pesupulga. Laps jookseb oma karbi juurde kodu kõige kaugemas nurgas ja paneb oma karpi ka pesupulga. Siis jookseb tagasi. Vanem võtab pesupulga välja ja paneb oma karpi uue asja, nt sinise klotsi. Või õuna. Või ka mitu asja. Laps on üsna ametis ja vanem saab mõnd lihtsamat toimetust teha. Ja pärast pange palun need asjad jälle oma kohale.
Need mängud mõtles välja meie laste issi.
Kui väikses ruumis tahab liikuda kaks üsna ühevanust last, võib mängida muutumise mängu. Leppige kokku, et mõlemal lapsel on oma kodu, ühel ühe, teisel vastasseina ääres ja joostakse ainult ühe korra üle toa. Kordamööa üks laps on "sööja", teine "söödav". Nt algatuseks üks laps on hunt, teine lammas. Hunt püüab lamba kinni ja sööb ära. Siis vahetatakse osad. See, kes enne oli lammas, muutub näiteks lepatriinuks ja teine muutub tõuguks. Ja lepatriinu püüab tõugu kinni ja sööb ära. Ja siis too ärasöödud tõuk muutub gepardiks, kes püüab kinni gaselli ja sööb ära. Mängu lõpus võib ära kuluda magus jook mõlemale osalisele. Ja ettevaatust teravate nurkadega!
Seda mängu mängis meie suurem laps naabrilapsega.
Tipp Ja Täpp

Kommentaare ei ole: