esmaspäev, 13. august 2007

Palgast ja väärtustest

Lasteaiaõpetaja palk on alati olnud väike. Ja see on alati olnud vale.
Ma arvan, et praegu on see valusam kui varem, mil elu ei olnud nii suures sõltuvuses rahast. Noor inimene, kel on vaja oma elu alustada, oma pere jaoks kodu soetada, ei saa isegi kodulaenu võtta. Selle palgaga pank lihtsalt ei anna.
Ma arvasin kunagi, et lasteaiaõpetajad on rumalad inimesed. Täiskasvanud, kes oskavad ainult lastega aeglaselt ja lihtsalt rääkida, neid käsivad ja keelavad, heal juhul ehk ka mängivad ja silitavad pead. Praegu emana vaatan lasteaiaõpetajaid sootuks teise pilguga.
Laste õpetaja peaks olema väga tark. Õrnas eas maksab iga viga, ka nt liiga terav sõna, valusasti kätte hilisemas eas. Mõndagi viga saab noorel inimesel hellalt suunates parandada. Hilisemas eas on need vead juba kinnistunud ja rasked muuta. Siis võime vaid jõuetult ohkida, et noorus jälle hukas. Õpetaja peaks suutma vahet teha, mis õige, mis väär ja oskuslikult sekkuma. See on suur kunst, mida enamik lapsevanemaid ei valda.
Laste õpetaja peaks olema armastav inimene. Armastuse jõuga tehtud töö kannab armastuse vilja. Armastuses kasvanud lapsed ei lähe hukka.
Selline inimene, kes suudab, oskab ja tahab seda tööd sellisel moel teha, on parimat väärt. No vähemasti seda, et tema ja tema pere vajadused on rahuldatud. Jagub süüa-juua, võimalust väärtuslikult puhata ja kõike muud. Kodu on tal ka ikka olemas. Me peaksime oma laste õpetajate eest paremini hoolitsema. Sest nad on seda väärt ja nad on parimad, kes meil on.
Samal teemal: Postimehe artikkel ja kõrval haridusminister Lukase arvamus, et võiks rohkem palka maksta.
Tipp Ja Täpp

Kommentaare ei ole: