esmaspäev, 3. august 2009

Ülevaade: lapse sünnipäev

Meie vanem laps on oodatud külaline laste sünnipäevadel ja eks neid ole toredaid peetud. Teen väikse ülevaate viimase paari aasta meeldejäävamatest üritustest. Äkki kellelegi abiks idee leidmisel.

* Nõmme spordikeskuses saab teha ronimissünnipäeva. 115-140 cm pikkustele (e u 5-10aastastele lastele on kolm rada, mille esimest korda läbimine võtab olenevalt oskustest aega u tund-poolteist. Hirmus on, aga põnev ka. Väiksematele on lasterada ja suurematele veel kaks karmimat rada. Lisaks saab hirmsa raha eest varikatuse all enda kaasavõetud näkse nosida või natuke vähem hirmsa raha eest muru peal sedasama teha. Väiksemate laste kohta peaks enam-vähem üks täiskasvanu olema, suuremail võib ka julgestamist ja juhendamist vaja olla. Kohalik instruktor vuristab kiirkõnes instruktsiooni ette, aga kas see lastel meeles ka püsib? Igal juhul annab täiskasvanu allkirja, et tema vastutab oma alaealiste eest.

* Laste loomingu majas oli 6a poisi tore talvine sünnipäev, kus rohked lapskülalised kostümeeritult ringi kargasid. Ülakorrusel sai joonistada ja pliiatsitopsi meisterdada. Minu meelest hea, kui mingi rahulikum tegevus on ka kavas. Keegi suurema lapse ema ehk saab lapsi juhendada ja aidata, sellal kui peoperenaine muul tegevusel silma peal hoiab. Tollel üritusel minu mälu järgi palgalist abiväge polnud.

* Kostümeeritud külalisi on paljud teisedki lapsed oodanud, tulemus sõltub mingil määral vist ka vanemate toest e sellest, kuidas kutse on sõnastatud. Teemasünnipäevaks võiks valmis panna ka rekvisiite tavariides külalistele ja vastavat muusikat.

* Ühel poisi 6a sünnipäeval tehti ise papist autosid, millele kinnitati õhupall taha, mis aegamööda õhku lastes auto sõitma panid. Autode kiiruskatsed olid ka. Lisaks näomaalingud.

* Ühel 4a lapse sünnipäeval pandi vanemad multifilme joonistama ja lapsed osalesid ühe naljafilmi tegemisel. Mõnesekundilise filmi joonistamiseks kulub paar tundi.

* Üks 7a tüdruku talvine sünnipäev algas jäähallis, kus treeneri juhendamisel uiskudel ringis harjutusi tehti. Laupäevasel ennelõunal oli seal muidugi palju tavakülastajaid ka. Sünnipäev jätkus sünnipäevalapse kodus söögi ja joogi ja mängudega.

* Kivisaare ratsatalus saab ratsasünnipäeva pidada. Kuus last sõitsid kordamööda kolmel hobusel, mida juhtisid talu perenaine ja sünnipäevalapse vanemad. Tegid u 5km tiiru. Pärast hüpati batuudil, mil vist mingeid turvavarustusi polnud, meie laps kukkus maha jalgupidi porri ja oli natuke õnnetu (ja kuivi sokke polnud keegi märganud kaasa panna, väliürituste puhul peaks igasugu juhtumistega arvestama). Jahedamal aastaajal saab hinnast maha. Niitväljal on ka hobutallid.

* Tallinna lähedal on ka Polli loomaaed ja üks teine Pärnu-Haapsalu mnt teeristi lähedal. Seal saab loomi vaadata ja poniga tiiru teha. Ja katuse all nosida. Tolles teises on mängutuba ka, kus kehvema ilmaga varju ja tegevust leiab. Tallinna loomaaias saab ka sünnipäeva pidada, nt juhendatud ringkäigu saab ka tellida. Aga parema ilmaga on nt Turovskiga jalutama mineku huvilisi palju võõraste hulgas ka.

* Mängutoad pakuvad erinevaid võimalusi. Mõnel on palju haldja- jt kostüüme, mida lapsed võivad vabalt kasutada, mõnel on batuut, mõni pakub pool tundi lastediskot. Minu jaoks oli see viimane küll hirmutavalt lärmakas väikeste laste jaoks, aga kui tundub popp, tuleb see ära kannatada. Tolles viimases kohas on vingeid ronimiskohti ka ja Tarmo Männart tegeleb laste aja sisustamisega. (Minu eelistus on jätkuvalt vaiksem ja igavam koht, mis annab lastele ja vanematele võimaluse oma loovust rakendada ja üksteise seltsi nautida. Selline koht on odavam ka.)

* Suuremad lapsed saavad veel nt aaretejahti mängida. Eri kohtadesse võib peita kirju, kus mõni lihtne lahendamist vajav ülesanne (mitu eri liiki puud sa praegu näed?) ja väikse nipiga juhend järgmisse kohta minekuks. Ühel sünnipäeval oli aardeks sünnipäevalapse ema valmistatud ämblikuvõrgu kujuline tort, ämblik krooniks peal. Hästi valitud mäng köidab ka suuremaid lapsi kauaks, aga valimiseks peab vist lapsi ligikaudu teadma, laste huvid ja ettevalmistus on erinevad.

Teisel sünnipäeval anti kaheks meeskonnaks jagatud lastele kätte pargi kaart, kus vaja nelja puu juurest kirjad leida (iga puu juures kaks väikest kirjakest, üks mõlemale meeskonnale). Kõigil kirjakestel oli ühte- või teistpidi kirjas üks sõna, mis kokku andis vihje aarde leidmiseks. Too aare oli kommi- ja klaaspärli kast. Rühmiti liikudes saavad kirjadega hakkama ka need lapsed, kes veel lugeda ei oska ja kaarti ei tunne. Too teine sünnipäev oli eriti pimedal ja porisel ajal, miska vanematel oli palutud õuepüksid kaasa panna. Minu meelest hädavajalik vihje, sest mõni laps ei tunne end pärast üleni porisena sugugi hästi (meie lapse püksid olid ikka tase omaette). Aga poris müttamise vastu neil ju enamasti ei ole midagi.

* Kostümeeritud tegelasi saab mängujuhtideks ka tellida. Need korraldavad paar tundi võistlusi, mis meie lapsele eriti ei meeldi, sest tal pole kalduvust tahta kellestki parem olla. Aga mõnele lapsele jälle meeldib ja sellised tegelased aitavad kahtlemata lapsi tegevuses ja meeleolu üleval hoida. Iseasi, et millal siis lapsed saavad oma ideedega välja tulla, kui neil kogu aeg käest ära planeeritakse?

* Minu sünnipäeval oli õues palju isetehtud laternaid ja mu tütar oli nende üle maru õnnelik. Et peagu sama tore olla, kui tema sünnipäeval. Ainult et tema ei saanud seekord kingitusi. Ja jõulude eel oleme käinud metsas piknikku pidamas nii, et mõne väikse kuuse ära ehtinud ja lõkke peal verivorste grillinud ja säraküünlaid põletanud. Lihtne ja odav, aga värske lumega väga tore. Küsimus on meeleolus. Ja selles, et see puudutaks hinge.

Meie laste sünnipäevadest vt "Laste sünnipäevad" ja "Sünnipäevapidustused"

Tipp Ja Täpp

Kommentaare ei ole: