neljapäev, 10. jaanuar 2008

Uimasuse vastu

Räägitakse, et hallid ilmad jätkuvad. Ja hall ilm hoiab inimeste meele uimase. Seepärast ma vaatan, mida budistliku meditatsiooni raamat "Mõtlus" laiskuse ja tuimuse vastu soovitab.
Esiteks muidugi vastandomadusi arendada. Vastumürgiks füüsilise laiskuse ja vaimse tuimuse vastu on mitmesugune "ülesäratamine".
Nüri, unise ja jäiga loomuga vaimse tuimuse korral püüame kõigepealt tõsta oma energia taset. Näiteks mõtiskleme kaasaelava rõõmu väärtusest. Püüame elus näha rohkem sära. Füüsilise laiskuse korral, mis väljendub energia puudumise tundes, tuleb käsile võtta tugevad abinõud. Laiskuse tõeline olemus seisneb kõrvale hoidmises tööst oma meele arendamisel. Tähtis on oma laiskust märgata, peatada ja pidevalt valvel olla, et ta tagasi ei hiiliks.
Ehk on abiks vaadata valgusallikat, nt küünalt või heledat taevast. Avada aken ja hingata sõõm värsket õhku. Või panna õhemalt riidesse (aga mõnel tekitab just jahedus soovi mittemidagi teha). Kuivõrd see raamat kirjeldab laiskust mõtlustõkkena, soovitatakse muuta kehaasend aktiivsemaks. Laiskuse korral on kehaasend lodev, ettepoole kaldu ja pea vajunud rinnale. Seega tuleb nõjatuda veidi tahapoole ja seada pea õigeks. Ehk oleks abi füüsilisest ergutusest: hõõruda liikmeid, masseerida kõrvanibusid, muuta asendit. Või teha lühike vaheaeg, jalutada ja pesta oma nägu külma veega. Aitab ka kõva häälega laulmine. Kui laiskus on tingitud väsimusest, tuleb magama minna.
Kui laiskuse ja tuimuse põhjus on liigses pinges, tuleb lõdvestuda. Sest võib juhtuda, et pingutus mõne tunde mahasurumiseks võtab kogu jõu.
Tiibeti budismi õpetajad soovitavad kujustada säravat valget valgust oma kehas ja peas ning kujutleda, kuidas see õhkub kehast väljapoole või kujustada südames valgust, mis sööstab üles pealaele ja neeldub sealt taevasse.
Kui loidus on meie sage või tavaline olukord, tuleks keha küllaldaselt treenida, hoidudes end väsitamast. Peaksime teadlikud olema ka söögi hulgast. Ideaaliks on süüa parasjagu ning vältida tuleks raskesti seeditavat, rasvast toitu. Lisaks peaksime vältima passiivset ja tuima kõnet. Võiksime rääkida energilisemalt ja lülituda üksnes elavatesse vestlustesse. Igavat ja pessimistlikku kõnet tasub vältida.
Ehk aitab uimasusest hoiduda tunnetus, et elu on kingitus ja kahju oleks seda raisata laiskusele, jättes nii kasutamata võimalused, mis peituvad tänases päevas. (Tipp Ja Täpp)

Kommentaare ei ole: