Ma arvan, et iga perenaine on vahel lastega hädas: kuidas
teha süüa nii, et kõik sööksid ja rahule jääksid, samas kui vähemalt mina emana
ei taha kedagi sundida sööma sellist toitu, mis talle ei sobi. Sest ma ju ise
ka ei söö sellist, mis mulle ei sobi. Ja kui oma lastest on mingi ettekujutus
olemas, kus neile ei ette tuleb, siis võõrastele lastele on keerulisem süüa
pakkuda. Ja mõni sööbki ainult puhast kartulit või makaroni.
Viimati olid meil lapse sõbrad külas ja küsisin, mis toit
see oleks, mida nad tahaks. Libe tee kahtlemata lapsukeste puhul, aga no vahel
võib. Friikartulid ketšupiga ja makaronid ketšupiga olid popid vastused, aga
muidu arvamused lahknesid. Arvasin, et äkki peaks mingit liha ka olema ja
leppisime kana peale kokku. Ja ketšupiga lapsi toita ei ole päris see, millest
ma ise midagi peaks.
Panin siis kanakoivad ühte potti keema ja juurikad teise. Riivitud
porgandi ja pastinaagi kuumutasin õliga potipõhjas ära ja lisasin vee. Siis lõigatud
kartuli ja makaronid – makaronid sobisid kõigile ja olen vaadanud, et
tähemakaronid teevad need toidud ka söödavaks, millest muidu eriti ei hoolita. Kanakoibadele
panin seltsiks sellerivarsi. Need on kindla peale kahtlased asjad, mida suur
osa lapsi ei taha, aga mina tahaks mingeid muid taimi ka supi seest leida peale
kartuli ja porgandi.
Taldrikule tõstsin siis ühest potist ja teisest, jälgides
hoolega, et selleripõlguritele ühtegi ei satuks (leeme sees said harjutamiseks
mekki nagunii). Mõni tahtis kanakoiba käest süüa, mõni lahtilõigatult supi sees
ja üks laps ei tahtnud üldse liha. Nii siis saigi. Leiba kõrvale ja kõhud täis.
Eks ta veidi mängimist ju ole sellega, aga võõras kohas ilma emata söömine on lasteaialapsele
ikka pingutus ja ma oleks end kehvasti tundnud, kui keegi päris söömata oleks
jäänud. Aga sõid ja palusid juurdegi.
Ja eelroaks oli toores porgand ja mungoa idandid. Lapsed söövad
idandeid üldiselt väga hästi. Praegu vaatan, et nisuvõrseid saab ka
novembripimeduses aknalaual täiesti edukalt kasvatada. Aga sellest nad suuremat
ei hoolinud. Minu meelest on magusad ja head. Aga palju ka ei taha.
Hiljem lisatud. Sellises kohas ma aeg-ajalt mõtlen küll, et
ma olen üsna ebaökonoomne ema. Mõnes peres oleks sama energiahulgaga saanud ka
viis last kuhugi maale üles kasvatada. Et supp ühes potis lauale ja kellele ei
meeldi, nosigu leiba. Ja veel tootlikum oleks minna tööle toidupanka. Seal saaks
sama tööajaga ehk paarsadagi last ära toita – kellel muidu üldse leiba laual
poleks, kartul ja makaronid on ju odavam toit. Sest ega ju minu a la carte
pingutusi siin keegi hinnata mõista. Neil lastel on lasteaias sama kord, iga
toidu kohta küsitakse, kas ja kui palju laps seda soovib. See on suht suur töö
õpetaja jaoks, iga lapsega iga kartuli ja salatiampsu üle aru pidada. Ja ma
olen seni seda energiakulu heaks investeeringuks pidanud. Kuigi möönan, et viimasel
ajal, mil koduväline tegevus mult palju jõudu on hakanud võtma, olen selle
mõttekuses enda peres vahel ka kahtlema hakanud. Noh, vähemalt on oma lapsed
juba peagu suured. Hea algus on ikka kõige tähtsam. Selles on mu arvamus samaks
jäänud.
TJT
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar