reede, 23. oktoober 2009

Kellakeeramine

Lõpuks ometi saab kella õigeks keerata. Muus ma võiks veel kellakeeramisega leppida, aga see, et terve oktoober läheb nö vale aja nahka, mulle üldse ei meeldi. Et peab pimedas tõusma ja liikvele saama. Pärastpoole ju nagunii, aga õiges ajas elades praegu seda häda ei oleks. Last ka lohutasin juba mitu nädalat, et varsti saabub õige aeg ja saad hommikul kauem magada. Kuigi novembris saab öö jälle hommikul sabast kinni, nii et see võit on õigupoolest üürike enesepettus.
Mina ise lähen suveajale ikka pärast kevadist pööripäeva ja siis tundub kellakeeramine isegi asjaks olevat. Sest hommikud hakkavad nagunii varem, energiat on jälle rohkem ja siis saab veel pikad õhtud ka kingiks. Pärast sügisest pööripäeva peaks nagu talihooaeg algama, aga mingite lõunaeurooplaste pärast tuleb ikka teha suvist nägu. Ja näiteks sellel oktoobrikuul pole nende valgete õhtutega küll suurt peale hakata olnud, ilm ajab tuppa. Kuigi kased ja vahtrad ju lõõmavad toredasti. Uskumatult kollastena. Tallinn lausa põleb.
Kaks nädalat hiljem: ma ikka olen hädas nende kellakeeramistega. Päev läbi on pidev mõistatus, kuidas siis neid rutiine nüüd korraldada. Hommikused ja õhtused ajad on ju üsna täppistegevus saada kõik kenasti ja õigeks ajaks valmis, et lapsed jõuaks hommikul õigeks ajaks kooli-lasteaeda ja õhtul voodisse. Aga mis kell ma siis nüüd pean söögitegemisega pihta hakkama, kui neil kõht läheb tühjaks vana kella järgi? Aga muu elu käib ikka uue kella järgi. Kaks korda aastas sama jama.
Selles mõttes ma vanasti kellakeeramist ei pooldanud üldse, kuigi eks sügisel ja kevadel tule ju aastaaja vaheldumise pärast ka rutiinid ümber korraldada - kord tubasemaks, siis jälle vastupidi. Nüüd olen kellakeeramisega iseenesest leppinud, aga rutiinikorraldusega paar nädalat hädas. Samas on asjaks kevadel varem tõusta ja siis need pikad õhtud maitsevad hästi.
Tipp Ja Täpp

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kell võiks jäädagi suve ajale ja veelgi tund taha poole. Talvel on niikuinii pime enamus ajast, et vahet pole, suvel on päeva pikkus isegi olulisem kui väga valged hommikud.

Laps Eestis ütles ...

Selles mõttes, et kellakeeramine on tüütu ja iga kord peab uuesti ajakavadega harjuma, olen nõus. Aga siis võiks see ikka vööndi- ehk talveaeg olla, kus pidevalt elatakse.
Minu meelest võiks inimene tõusta ikka pärast päikest. Kui kell jääks suveajale, peaks lapsed kuus kuud liiga vara tõusma. Ma arvan, et see kulutab asjatult nende jõudu. Lastel on paremat oma jõuga teha. Kasvada vaja ja maailma tundma ja kasutama õppida. Mitte sellega toime tulla. Praegu läheb lastel maailmaga toimetuleku õppimiseks kahetsusväärselt palju jõudu.

auli ütles ...

Tallinn põleb tõesti, kaunilt. (proovisin kommimist:)