pühapäev, 13. juuli 2008

Emapalgast

Olen tähele pannud, et asjalikud noored seadust tundvad naised arvutavad üsna täpselt, millal tasub titeootele jääda. Ja millal ei tasu kuidagi.
Sest pole ju mõtet saada emapalka kümme tuhat krooni, kui uuel töökohal kalendriaastase töötamise järel võiks saada viisteist või kakskümmend. Ainus hea asi selle juures on see, et isegi kui tal õnnestuks veel kõrgemapalgalisem koht saada, siis enam rohkem emapalka saada pole lootust ja seega pole mõtet titendusetööd enam edasi lükata. Aga seni küll.
Tundub küll sinnakanti, et see on üks kiusliku moori jutt, sest mina pole neid emapalku nii väga saanud. Kuus aastat tagasi seda veel ei olnud ja paar aastat tagasi polnud mul erilist palganumbrit ette näidata. Ja vaesust pole ka kurta.
Lihtsalt mõtlen, et kas see praegune on nüüd miski asjalik viis noort peret ja lapsi toetada või mitte. Sest mõnel noorel naisel võib kuluda hea mitu-mitu aastat, enne kui pärast kõrge kooli lõpetamist emapalga või oma rahateenimisvõimete lagi kätte saada, ja siis võib lapsesaamisega juba raske olla. Võibla mitte esimese, aga näiteks teisega küll. Aeg teeb oma töö. Nii et ei ole üldse kindel, et see meede iivet tõstab, kui pikemas perspektiivis vaadata. Aga teisalt - võibla ongi parem, kui lapsi on vähem, aga nende jaoks on paremad tingimused. Kui see on meie valik, siis olgu nii. Ainult poleks siis põhjust kurta ega kurvastada, kui me rahvana välja sureme. Meil on vaba valik seda teha.
PS Ma tean küll, et inimestel on kodumaksud ja autoliisingud ja elada ka vaja. Ja et vaja ikka hästi elada, sellest ma saan ka aru. Vabalt, muide :-)
Jupp aega hiljem lisatud: mu tähelepanu juhiti asjaolule, et tulevast aastast tõuseb maksimaalne võimalik vanemapalk 28 tuhande kroonini ja ülejärgmisel võib see tõusta 35 tuhande kroonini, sest vanemapalk on seotud keskmise palgaga, mis ikka kenasti tõuseb. Ja vanemapalka saavad ikka isad ka võtta, neil ongi rohkem eeldusi suurt palka teenida. Nii et põhjust lapse sündi materiaalsetel kaalutlustel edasi lükata tuleb nendel tingimustel üksjagu juurde, rikkuse soovist, mitte vaesuse kartusest.
Tipp Ja Täpp

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Rahvana sureme me välja nagunii, suured rahvad, tsivilisatsioonid ning riigid on kadunud, see on loomulik.
Ning iibe tõstmist ei vaja ei Eesti ega terve vananev Euroopa, selles augus augu sügavamaks kaevamine, sh emapalk, maksab meile tulevikus enam, kui praegune lühinägelik rahavisioon.