esmaspäev, 14. oktoober 2013

Üle-eestiline koduõppekool

Selline kiri leidis tee minu postkasti....
TJT

Üpris mitme inimese peas on viimaste aastate jooksul küpsenud mõte (veel) ühest uuest koolist. Eks ikka sellisest, kuhu hea meele ja kerge südamega last hommikuti saata ja kuhu laps ise hea meele ja kerge südamega läheb. Kuidas õppetöö seal täpsemalt toimuma saab, on pikem jutt. Aga märksõnad on sedasorti:  Gaia, looming, vabadus, õuesõpe, inspiratsioon, kogukond, loodus,  mäng, harmooniline isiksus, praktika, õnnelikkus ja veel palju teisi väärtuseid, mis on järgmiste juttude teemad.

Uue kooli mõte on sündinud vajadusest pakkuda lastele võimalikult head haridust võimalikult kodu lähedal. Kooli üheks eripäraks on täna kujunenud idee koolist, mis põhineb koduõppegruppidel.

See toimib nii, et kool registreerib (kõigi koostöös kujundatud) õppekava ning vormistab  kooli asutamiseks vajalikud dokumendid. Koolis õppimiseks võib moodustada koduõppegrupi ükskõik millises linnas või külas. Nõnda hakkab kool tegutsema just seal, kus on selle jaoks vajadus - rühm lapsi ja vanemad, kes on valmis kooli kohapeal juhtima, leidma õpetaja ja ruumi. Juriidiline asjaajamine, raamatupidamine, õppekava ja teised toimetused, mis võtaksid ühes väikeses koolis ebapropotsionaalselt palju aega, on ühiselt korraldatud. Selline koduõppegruppide põhine õpe sobib kõige paremini algklassides, millest kool ka algaks. Suuremate õpilaste jaoks, kes tahavadki rohkem sotsialiseeruda ja on valmis pikemat kooliteed ette võtma, on plaanis tulevikus leida koolihooned sobivatesse linnadesse.

Juhul, kui sul on varsti kooli minevaid lapsi, või kui soovid aidata kaasa Eesti haridussüsteemi mitmekesistamisele, siis tule ja saame kokku ja vaatame, kuidas kooli mõte edasi areneb. Esimese kokkusaamise eesmärk on saada selgust, kui palju huvilisi on – kes me oleme ja mida vajame, sest Kool saab tekkida ikka vaid inimeste ühisel väel.

Koos Olek leiab aset 17. oktoobril kl 18.00 Tallinnas. Koht täpsustub vastavalt osalejate arvule.

Teeme väikese sissejuhatuse sellest, kuidas kooli mõte on kujunenud, jagame kohaletulnute vahel omi soove ja ootuseid. Kohale on lubanud tulla ka Tallinna Waldorfkooli rahvast, kes saavad vajadusel jagada erakooliks olemise valusid ja võlusid. Arutame kas ja kuidas edasi areneda.

Kaugema kandi inimesed saavad osaleda läbi Skype'i.


Palun anna oma tulemisest teada marit@bucha.ee. Märgi ka juurde kas tuled ise kohale või tahad skaipida. Juhul, kui sa tulla ei saa, aga soovid kooli mõtte edasise arenguga kursis olla, siis anna ka sellest teada. Lisame su aadressi listi.

Kohtumiseni

Marit
Üks kooli mõtte kandjatest

Kommentaare ei ole: