neljapäev, 3. märts 2016

Hariduse võimalused

See videolõik* ei ole sugugi ainult Hispaanias asuvast RAM koolist, see on ennekõike vaba hariduse võimalustest Eestis. Vaba haridus annab vabaks inimeseks kasvamise võimaluse ja loob uut, paremat tulevikku. Minu jaoks on vaba hariduse võimalus meie ühiskonnas väga oluline, kuigi meie lapsed käivad tavakoolis. Ma tean inimesi, kes on laste kooli pärast Tallinnast või Põhja-Eestist kolinud Rakverre (hea ja tasuta waldorfkool), Tartusse ja isegi Põlvamaale. Kõigis waldorfi koolides käib lapsi kaugelt ja veel kaugemalt, sest see on nende perede jaoks oluline. Minu jaoks on oluline, et Eestis oleks nende perede jaoks kohta ja sobivaid koole, kuhu oma lapsi panna. Need on säravad, targad ja ettevõtlikud inimesed, igaüks ju Põlvamaal või Rakveres oma elu-olu korraldamisega toime ei tule, Tallinnas on ikka lihtsam, sest raha liigub siin.


Ainus kord, kui ma üldse mäletan, et olen mõelnud, et tahaksin Eestist ära kolida oligi siis, kui mulle tundus, et erakoolide toetamisega läheb seaduse tasandil ikka täitsa võssa. Nagunii on palju inimesi, palju andekaid noori peresid kolinud laste inimsõbraliku hariduse pärast Rootsi ja Soome ja mujale Euroopasse – nad ei ole sugugi kõik ainult majandus- ja karjääripagulased, osa inimesi vajab teistsugust vaimset õhustikku nagu õhku, nad ei tule kitsarinnalistes oludes lihtsalt toime. Tegelikult läheb laste haridus ja üldse tulevik vanematele korda. Mõnda sorti haridusevõimalused on seni olnud ainult/pigem waldorfi jt erakoolides. Neid on vaja toetada. Nende ellujäämisest sõltub Eesti tulevik rohkem kui paljust muust. Ja mida rohkem siin on toredaid vaimseid inimesi, seda rohkem neid siia mujalt (tagasi) tuleb. Keskkond määrab.

Palju muutuks ka siis, kui erakoole enam ei toetataks. Mulle tähendab see perspektiivi ja tulevikulootuse kaotamist, depressiooni: Eesti jääks ilma veel paljudest säravatest vaimsetest ja erilise hingejõuga inimestest, kes oma igapäevase panusega meie elu tegelikult elamisväärseks muudavad – isegi kui nende otsene mõju ei ulatu praegu veel kõigi eesti inimesteni, on see kaudselt ikka tunda. Seepärast on oluline märgata kõiki imelisi algatusi, mis praegu on sündimas ja toetada kõike, mis seda väärib. Mõnes kohas me saame kõik midagi ära teha. Märka enda võimalust panustada ja kasuta seda!

* Mulle videolõigu algus eriti ei meeldi: näidatakse Eesti mõistes superrikkaid, kel on piisavalt raha, et aastaks palgatööst loobuda, perega lõunamaale elama minna ja mh ka laste haridusse investeerida. See video kujundab ettekujutusi veidi eksitavas suunas. Enamik erakoolide peresid elab täitsa tavalises jõukuseklassis ja vaatab, kust kokku hoida, et lapsed ikka valitud kooli saaks. Ma loodan, et blogi lugeja vaatab video ikka lõpuni ja kuulab ära ka Tamjärve arutlused kooli tasuvuse, Tallinna linnavalitsuse käitumise jm teemadel.
(Tallinna linnavalitsus pole aastaid täitnud oma kohustusi erakoolide ees, jättes tasumata laste pearahad ja pannes sellega koolid kohati üliraskesse olukorda ja sundides kohtuteed ette võtma.)

See ja järgnev lõik olid eetris "Radaris" 2015. a 15. ja 8. detsembril. 

TJT

Kommentaare ei ole: