neljapäev, 7. märts 2013

Köharavi


Tuli just äsja jutuks, et kui endal või oma lapsel on mõni mure, siis ei tule üldse meelde, mis selle vastu aitab. Ja kui kellelgi teisel on samalaadne mure, siis loeks nagu raamatust ette, et meil on aidanud see ja see ja see. Panen siia mõne asja kirja, mis meil on köha vastu aidanud ja ma tänan väga ette, kes aitab seda nimekirja täiendada! (Lapsed aitasid meenutada, endal oli mõni asi juba ununud.)


  • Jalgade soojashoidmine aitab köha võibla üldse ära hoida. (Ja teisalt muidugi karastamine.)
  •  Enne magamaminekut soe jalavann meresoola ja sinepipulbriga.
  • Ööseks villad ette-taha. Need on meil mingid ökovillad, aga tavalised vist peaks ka aitama. Võtavad köha ära ja laps saab magada (ainult üks laps ei salli meil neid villasid sugugi ja tükib ära kiskuma. Teine tahab terve olla.) Suure köhaga olen rohkem patju pea alla sättind, et pea oleks kõrgemal.
  • Lambarasvaga määrimine rinna pealt ja varvaste vahelt ja talla alt ööseks. Meil on mingi õlidega rasvasegu.
  • Sagedasti sooja jooki juua mõne lonksu kaupa, et pidevalt pisilasi alla loputada. Ja ikka mingit köhateed. Minu proovituist on parim Gorbunova köhatee, kus on 19 taime sees, sealhulgas ka islandi samblik, nõmmliivatee, pärnaõis, sookail. Kui muud mitte, siis raudrohuteed on meil alati. Mõrumale joogil aitab sidrun ja mesi kaasa. Või kui muud ei taha, siis kasvõi seesama sidrun ja mesi sooja veega.
  • Mesi+taruvaik söögi peale ja köha vahele väikseks limpsuks.
  • Mesi+astelpajuõli (seda nad pärastpoole pole enam tahtnud).
  • Mesi+küüslauk või sibul.
  • Mesi+must rõigas (tegin nii, et õõnestasin seest tühjaks ja sõin sisu ära, rõika õõnde panin mett, mis tõmbas mustast rõikast mahla välja ja see ravib kurku; lastele eriti ei meeldi, aga mulle küll).
  • Mingite põletike vastu aitab sinine lamp (meie versioonis on see sinise kilega kaetud led-taskulamp), aga köha vastu me seda pole kasutand.
  • Nohu vastu paneme ööseks küüslaugu padja kõrvale, võibla see aitab köha vastu ka.
  • Aurud on vist ka head, aga lastega ma pole hakanud jamama. Ise pole ka pruukinud.
 TJT

7 kommentaari:

ritsik ütles ...

Kõige paremini leevendab ja rahustab köhaärritust soe kuumaveekott rinna peal, olen äsjakeedetud kuuma keedukartulit ka pannud, aga kummikott on meeldivam.

V ütles ...

Olen tahtnud proovida üht Delfist loetud soovitust, seni pole jõudnud, niiet katsetamata: soolatolmu sissehingamine. Sool kuivaks (ahjus ntx), siis kohviveskisse vms ja peenemaks, siis kotti või purki, mis niiskust sisse ei lase ja tarvitamise eel raputada, niiet tolm tõuseks ja seda saaks sisse hingata, ilmselt läbi suu vist siis. Jagajal oli aidanud pikaajalise köha puhul.

Anonüümne ütles ...

Sinise lambi puhul pole point mitte sinises valguses, vaid infrapuna ehk soojuskiirguses. Nii et sinise kilega LED lamp kohe kindlasti mingit effekti ei anna. Peale platseebo ;-)
Karta on, et tavalise hõõglambiga soojendamine annab parema tulemuse.

Laps Eestis ütles ...

Keegi tuttav arsti haridusega igapäevaselt inimesi raviv inimene oli teist meelt. Kui ma nüüd mäletaks, kuidas see lugu oli. Ega hästi ei mäleta, tunnistan, et võin vassida. Põletiku korral ei peaks soojendama, põletik on tulekahju niigi. Ja sinine kiirgus on jahutava toimega.
Aga kui usk on hea, aitab mis iganes, keha tahab terveks saada ja saabki enamasti, kuidas teda ka ei segataks.

Anonüümne ütles ...

Iga p@ev, suvel ja talvel, riivida kyyslauku iga toidu sisse, villased sokid 66seks

Anonüümne ütles ...

Kui laps v6i inimene, on haige olles ylekuumenenud juba, ja tuba pole r6ske vaid soe, siis on jah, hea, p6skkoopaid j@@ga jahutada, jogurtitopsides kylmutatud! v6ib ka, kopsuhaige, ennast alt pesta ja kaenlaaluseid, kaela, sest vannis muidu kylmetad!! Kopsuhaiged ei taha pesta, aga see variant on hea!

Anonüümne ütles ...

Soolatolmu sissehingamise kohta ...

Ise kasutan soolakotti juba aastaid. Ülitõhus! Ei soovita aga soola jahvatada kohviveskis, soolatolm jääba sinna sisse ja õhuniiskusega kivistub ära, minul juhtus nii. Nüüd olen lihtslt uhmris hõõrunud peeneks tolmuks, pannud sobiva suurusega kilekotti. Talvisel ajal ongi kogu aeg radika peal soojas, siis ei lähe niiskeks ja lendub hästi. Raputan kinnist kotti, siis kott lahti ja nägu sisse :)